Het verschilt per situatie welke documenten je nodig hebt voor een hypotheekaanvraag. De meest voorkomende documenten zijn:
Zonder notaris kan je geen woning kopen en geen nieuwe hypotheek afsluiten. Je kan online op zoek gaan naar een notaris, maar natuurlijk ook navraag doen bij familie en/of vrienden. Er zijn geen vaste tarieven meer voor notarissen. Maak daarom van tevoren (online) een goede vergelijking voordat je een notaris kiest.
Een goed moment om op zoek te gaan naar een notaris is voordat de koopovereenkomst wordt getekend.
De tijd die het kost om een online hypotheek af te sluiten is afhankelijk van hoe snel je zelf de benodigde stukken aanlevert. Wij zorgen ervoor dat stukken de volgende werkdag beoordeeld worden. Als alle stukken akkoord zijn bevonden vindt er nog een finale beoordeling plaats. Je hebt het dus zelf in de hand en een hypotheek afsluiten hoeft geen weken meer te duren.
Meer informatie over de 5 meest afgekeurde stukken vind je hier.
Als je aanvraag binnen de voorwaarden en normen van NHG past, vragen wij automatisch NHG voor je aan. Je hoeft hier zelf geen actie voor te ondernemen.
Meer informatie over de voordelen en nadelen van een hypotheek met NHG lees je hier.
Bij het bepalen wat je maximaal kunt lenen wordt er gekeken naar de waarde van de nieuwe woning, je inkomsten en je financiële verplichtingen. Er wordt niet alleen naar je huidige inkomen en verplichtingen gekeken, maar ook naar je toekomstige inkomsten en je verplichtingen. Dit zorgt ervoor dat lening niet alleen nu passend is, maar ook in de toekomst.
Meer informatie over het berekenen van je maximale hypotheek lees je hier.
Dit is het bedrijfsonderdeel waar je vooral mee te maken hebt. Hier werken de adviseurs en hypotheekcoaches die verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van hypotheekaanvragen.
Fred. Roeskestraat 97D 1076 EC Amsterdam
KVK-nummer: 63942631 Btw-nummer: 855462309B01
Op je offerte zal je de naam Dynamic Credit Hypotheken tegenkomen. Schrik niet, dat klopt gewoon. bijBouwe is namelijk een label van het moederbedrijf Dynamic Credit. Dynamic Credit Hypotheken is het bedrijfsonderdeel dat het geld voor jouw hypotheek daadwerkelijk verstrekt.
Een aankoopmakelaar gaat voor jou op zoek naar huizen die passen bij je wensen. Heeft de makelaar huizen gevonden? Dan gaan jullie samen huizen bekijken. Wanneer je je zinnen hebt gezet op een bepaald huis, voert de aankoopmakelaar voor jou de onderhandelingen. Als de makelaar met de verkoper een prijs afspreekt, begeleidt hij je verder bij de overdracht van de woning. Meestal zal je ongeveer 1 tot 2% procent van de koopprijs van je woning aan de makelaar extra kwijt zijn aan courtage. Ook kun je een vast tarief afspreken.
Benieuwd of een aankoopmakelaar voor jou de juiste keuze is? We schreven er een blog over. Lees nu 'Aankoopmakelaar: wel of niet? de voor's en tegen's op een rij'.
Advieskosten zijn de kosten die je aan een hypotheekadviseur betaalt voor het hypotheekadvies.
Kies je ervoor om de hypotheek af te sluiten met advies? Dan betaal je als starter eenmalig € 1.500 voor advies en bemiddeling bij elkaar, € 1.700 als je doorstromer of oversluiter bent.
Twijfel je of je een adviseur nodig hebt? Of wil je liever je hypotheek zelf afsluiten? Lees ons blog 'Hypotheek afsluiten: met een adviseur of zelf regelen?'
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je tijdens de looptijd niet aflost. Aan het einde van de looptijd staat dus de complete hypotheekschuld over.
bijBouwe ontving in 2019 een 5-sterren productrating van onafhankelijk onderzoeksbureau MoneyView voor haar aflossingsvrije hypotheek .
Meer informatie over de voordelen en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek lees je hier.
Afsluitkosten zijn de kosten die je betaalt voor het afsluiten van de hypotheek. Deze kosten worden ook bemiddelingskosten genoemd.
Als een woning aan iemand toebedeeld moet worden, bijvoorbeeld in geval van scheiding, dan gebeurt dit met door middel van een akte van verdeling. In deze akte staat wat de verdeling is en onder welke voorwaarden er wordt verdeeld. De akte wordt na ondertekening bij de notaris ingeschreven bij het kadaster waardoor de woning op één naam komt te staan.
Een annuïteit is een ander woord voor 'vast bedrag'. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je iedere maand een vast bedrag (afgezien van eventuele rentewijzigingen). Dit bedrag bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rente die je moet betalen over de lening. Het andere deel, de aflossing, wordt gebruikt om de lening terug te betalen.
Hoewel je altijd hetzelfde maandbedrag betaalt, verandert geleidelijk de verdeling van dit bedrag over rente en aflossing. In het begin bestaat het grootste deel uit rente en een klein deel uit aflossing. Naarmate de looptijd vordert, wordt een steeds groter deel van dit maandbedrag gebruikt voor aflossing en dus een kleiner deel voor rentebetalingen. Het bedrag dat je geleend hebt wordt steeds lager, omdat je stapje voor stapje het geleende geld terugbetaalt.
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je weliswaar iedere maand hetzelfde bedrag, in de praktijk ben iedere maand een beetje duurder uit. Alleen de rente is namelijk aftrekbaar van de belasting. Het belastingvoordeel wordt gaandeweg steeds kleiner, omdat je steeds minder rente betaalt.
Annuleringskosten zijn de kosten die in rekening gebracht kunnen worden wanneer je na het accepteren van de hypotheek toch besluit om de hypotheek niet te nemen. Als je een bijBouwe hypotheek annuleert betaal je geen annuleringskosten, alleen als je de geldigheid van de offerte hebt verlengd*. Met het accepteren van een hypotheek wordt het retourneren van een getekende hypotheekofferte bedoeld.
*Als wij op basis van ons acceptatiebeleid tijdens de verlenging de hypotheekaanvraag afwijzen, dan brengen wij geen annuleringskosten in rekening.
Een appartementsrecht is een aandeel in de eigendom van het gebouw of grond met het exclusieve gebruiksrecht van een bepaald afzonderlijk gedeelte.
De AFM is gedragstoezichthouder op de financiële markten. Dat houdt in dat de AFM toezicht houdt op het gedrag van de gehele financiële marktsector: sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Met het gedragstoezicht wil de AFM een bijdrage leveren aan het goed functioneren van de financiële markten.